OtoMotoDünyasına HoşGeldiniz
otomotiv grubu & motosiklet grubu & motosiklet giyim ... hesaplı alışveriş
otomotiv grubu & motosiklet grubu & motosiklet giyim ... hesaplı alışveriş
BLOG
Blog Grupları
Yayın Tarihi : 20.02.2024 14:53 | Güncellenme Tarihi : 20.02.2024 15:04 | Blog
Şehiriçi Sürüşlerde Motosiklette Şerit Konumlandırma

Motosiklet kullanımında yoğunluk olarak baktığımızda şehiriçi trafikte yüksek bir oran olduğunu görebiliriz. Taşımacılık dışında artık birçok kişi de zaman ve yakıt tasarrufu anlamında şehiriçinde motosiklet kullanmayı tercih ediyor. Artan bu talep trafik kuralları konusunda dikkat edilmesi gereken bazı noktaları da öne çıkardı. Motosiklet kullanımı anlamında bunu ele alırsak en başlıca konu şerit kullanımı olacaktır. 

Motosikletler, genellikle trafikte sağ şeridi kullanır. Ancak bu kural ülkelere göre değişiklik gösterebilir. Örneğin, bazı ülkelerde motosikletler sol şeridi kullanır. Trafik kurallarını ve yönetmelikleri bölgenize göre kontrol etmek en iyisidir. Ayrıca, trafik yoğunluğuna, yola ve hava koşullarına göre de motosiklet sürücüleri şerit değiştirebilirler. Bunu yaparken ise güvenlik her zaman öncelikliğiniz olmalıdır.

Motorcular hangi şeritten gitmeli ve şerit içerisindeki konumlanma nasıl olmalı sorularına cevabı blog içeriğimizden bulabilirsiniz. 

Motosiklet Üzerinde Konumlanma Nasıl Olmalıdır?

Motosikletinizde en iyi sürüş konforunu sağlamak için motor üzerindeki konumlanmanız en önemli noktadır. Ani manevralar, virajda kullanım, araç sollama vb. gibi her türlü aşamada motor üzerinizdeki doğru konumlanma sürüş güvenliğinizi belirleyecektir. Bu doğru konumlanmayı ise şu şekilde özetleyebiliriz;

  • Gidonu en iyi teknik ile sıkı olmayacak bir şekilde tutmalısınız.
  • Direksiyon tutuşunda ise kollarınız dirseklere paralel olacak şekilde ayarlanmalıdır.
  • Omuzlar yukarıda değil, düşük olmalıdır.
  • Ayaklarınızı koyduğunuz yer olan peg üzerine ayaklarınızın ön kısmı ile basmalısınız. Bu şekilde ayaklar ile depo, motor iyice kavranmış olur.

Şeritte Hangi Konumda Gitmelisiniz?

Motorcuların şerit olarak sağ tarafı tercih etmesi gerektiği söylense de aslında bu doğru bir durum değildir. Aynı şekilde yavaş gitmek de sizi tehlikelerden korumaz. Yola sağ taraftan katılmak isteyen araçlar, direkt olarak motosikletlerin önüne çıkabilir. Aynı şekilde sağ tarafta yoldan çıkış yapılan sapakları son anda fark eden sürücüler de aniden sağ şeride geçerek motorcuları büyük bir tehlike altında bırakabilir. Kısacası motorcular için özel bir şerit kullanımı yoktur. Hızınızı ve konumunuzu trafiğe göre ayarlayıp, yol koşullarına da dikkat etmeniz sürüşünüzü güvenli hale getirecektir.

Şeritte hangi konumdan gitmeniz aslında trafiğin ve yolun durumuna bağlıdır. Görsel anlatımlarına geçmeden şu şekilde durumu kodlayabiliriz. İki şeritli bir yolu baz alırsak, sağ şeridin en sağı K1, ortası K2, sol tarafı da K3 olarak adlandıralım. Sol şeritte ise iki şeridin kesiştiği yer yani sağ tarafı K4, ortası K5, sol tarafı da K6 olsun.

Şehiriçi ve yol kenarında dükkan, ev gibi konutların olduğunu düşünelim. Sola doğru keskin bir virajda motosiklet eğer K3 konumunda olursa viraj sonundaki trafik durumunu göremez. K1 noktasında ise geniş bir açıdan görebileceği için bir sonraki manevrasını daha doğru yapacaktır.

Aynı şekilde akan bir trafikte önünüzde büyük bir araç varsa öncelikle K1 noktasına gelerek önünüzdeki aracın boş olup olmadığına ve sapak olup olmadığına bakmalısınız. Eğer ki önü boş ise K3 konumuna gelerek önünüzdeki aracı doğru zamanda doğru hız ile yapmalısınız. 

Doğru Konum Nedir?

Aslında motosiklette tek bir şerit değil, şerit içerisinde sürekli değişmesi gereken aktif şerit kullanımı vardır. Örnek verecek olursa, K2 konumu yani şeridin orta kısmında seyir halinde olmak doğru gibi dursa da önünüzdeki araçtan yola dökülebilecek yağ gibi maddeler sizin için büyük bir tehlike oluşturabilir. 

  • Rampa yukarı çıkarken de görüş açısı bakımından K1 konumu önerilir. 
  • Rampa yukarı çıkarken K3 konumu kullanılmamalıdır. Çünkü karşı şeritten hızla gelebilecek veya sollama yaparak gelebilecek araçlar tehlike yaratır. 
  • Eğer ki yol kenarında taşlar, mucur gibi maddeler varsa K2 noktası doğru olabilir. Fakat hız kontrolünüzü en iyi şekilde sağlamalı ve en tepe noktasına gelindiğinde duruma göre şerit içindeki konumunuzu değiştirmelisiniz. 
  • Eğer ki koşullar uygunsa normal bir yolda sol ayna karşı şeritte olacak gibi, yani K3 konumunda gidilebilir. Burada da sürekli ayna kontrolü sağlanmalıdır. 
  • İdeal koşullar ve trafik akışı varsa sağ viraja K3’ten, sol viraja da K1’den girilebilir. 

Tüm bunlar çerçevesinde kısaca özetleyecek olursak, şerit içerisindeki konumunuzu trafiğe ve çevre, yol faktörlerinde göre ayarlamalısınız. 

Yanlış Konumlanma Nelere Yol Açabilir?

Motosiklet kullanmanın temelinde ilk olarak bilgi yer alır. Sonrasında ise konumlanma gelir. Ardından ise hız, vites ve hızlanma gelmektedir. Bu piramidi düşünecek olursak, eğer ki yanlış bir konumlanma olursa yanlış vites ve hızlanma yaşanır. Sonucu ise kendi sağlığınızı ve diğer sürücüleri tehlikeye atabilir. 

İnternet sitemizde çerezlerden faydalanılmaktadır. Ayrıntılı bilgi için Kişisel Verilerin Korunması Kanununu, Gizlilik Sözleşmesi ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz. Reddet Kabul Et