OtoMotoDünyasına HoşGeldiniz
otomotiv grubu & motosiklet grubu & motosiklet giyim ... hesaplı alışveriş
otomotiv grubu & motosiklet grubu & motosiklet giyim ... hesaplı alışveriş
BLOG
Blog Grupları
Yayın Tarihi : 26.12.2023 17:29 | Blog
Motosiklete Nasıl Binilir?

İyi bir sürücüyü motosiklete biniş tarzından anlayabilirsiniz. İyi ve doğru bir biniş tarzıyla daha rahat bir şekilde sürüşe hazır hale gelirsiniz. 

Günümüzde motosiklete genelde sol taraftan binilmektedir. Bunun nedenini teknik ve geleneksel alışkanlıklar ile açıklayabiliriz. Ancak en temelde de tahmin edileceği gibi motosikletin kaldırma ayağının solda olması, motora soldan binilmesinin en kısa açıklamasıdır. 

Neden Motosiklete Soldan Binilir?

Motosiklete başlayan kişilerin merak ettiği sorulardan biri; motosiklete neden soldan binilir olmaktadır. Motorun parçalarının konumu ve çalıştırma biçimi ile birlikte bunu net olarak açıklayabiliriz. 

  • Motosikleti ayakta tutan ayaklık aparatı sol tarafta konumlandırılmıştır. Sola yatık olan motora soldan binmek daha kolay olur.
  • Aynı zamanda arka frende gidonun sağında bulunur. Soldan motora binerken arka fren ile motoru sabit tutmak da daha güvenli olur. 
  • Gaz kolu da gidonun sağın yer alır. Bu durumda sola yatık olan bir motor boştayken çalıştırılabilir. Motora binerken bu gaz koluna müdahale edilmemesi için soldaki kol daha rahat kullanılabilir.
  • Geleneksel alışkanlıklar ise tarihteki örnekleriyle açıklanır. Önceden askerlerin kılıçlarını soldan sağa doğru çıkardıkları bilinir. Buradaki nedenlerden biri de ata binerken kın tarafının ata gelmemesi için soldan binmek uygun görülmüştür. Bu alışkanlık günümüzde de demir at olarak nitelendirilen motosikletler için de geçerli olmuştur. 

Motosikletten Nasıl İnilir?

Motosiklete binmek kadar inmenin de bazı püf noktaları vardır. Eğer ki sürücü haricinde artçı da bulunuyorsa öncelikle motorun tamamen durması beklenir. Sürücü dört ayağıyla dengeyi sağlar. Eli de fren kolundadır. Artçı inmek/binmek için öncelikle sürücüden onay almalıdır. Bu şekilde inişini soldan gerçekleştirir. Sürücü de kontağı kapatıp ayaklığı da indirmekten sonra sol taraftan inişini yapar. 

Motosiklette Artçı Nasıl Binmeli?

Artçı ile sürüş yapacak motosiklet sürücüsünün dikkat etmesi gereken ilk kural motorun sabit durmasını sağlamak, iki ayağıyla birlikte zemine basar durumda gücünü dengelemesidir. Artçı da aynı sürücü de olduğu gibi sol taraftan motora binmelidir. Bütün dengesini sürücüye tutunarak kurmamalıdır. Artçı motora sürücüden sonra biner, önce iner. Bu da artçının uyması gereken kurallardan biridir. Ancak scooter tarzı motosikletlerde biniş ve iniş daha rahat olabilir. Büyük motosikletlerde ise bu durum yukarıda anlatıldığı gibi olmalıdır. 



 

Tavsiye Edilen Ürünler
Fiyat

1.276,51 TL

Fiyat

200,00 TL

İnternet sitemizde çerezlerden faydalanılmaktadır. Ayrıntılı bilgi için Kişisel Verilerin Korunması Kanununu, Gizlilik Sözleşmesi ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz. Reddet Kabul Et